Af David Bakkegaard Karsbøl
Flere faktorer peger på, at vi er tæt på toppen i ejendomsmarkedet. Men hvad sker der normalt, når ejendomspriserne begynder at falde?
De fleste aktivklasser har haft gavn af den ekstremt ekspansive pengepolitik siden finanskrisen, og nogle af dem har allerede reageret på forventningen om, at centralbankerne vil stramme pengepolitikken igen ved at sætte renterne op (og på anden vis).
En af de aktivklasser, der endnu ikke har vist tydelige tegn på at have reageret, er ejendomsmarkedet, der også er understøttet af høje inflationsforventninger og dermed forventninger om højere indkomstniveauer i husholdningerne og i virksomhederne. Imidlertid er også ejendomsmarkedet nu også løbet ind i problemer, hvilket kan ses på følgende indikatorer:
Min vurdering er derfor, at vi efterhånden kan tage for givet, at priserne på ejendomme er på vej nedad (også herhjemme – delvist af samme årsager). Når det er sagt, vil det efter min mening være en alvorlig fejltagelse at tro, at vi står over for et scenarie, der kan sammenlignes med finanskrisen, som havde baggrund i en række meget alvorligere, finansielle ubalancer.
Alligevel er det på denne baggrund relevant at forholde sig til, hvad der normalt sker, når ejendomsmarkedet falder. I stort omfang er spørgsmål besvaret af ansatte tilknyttet den amerikanske centralbank, der beskæftigede sig med problemstillingen i et såkaldt Study Paper # 841 fra 2005.
Selvom papiret efterhånden er lidt bedaget, anser jeg det stadig for at rumme gode bud på spørgsmålet, fordi finanskrisens fald i ejendomsmarkedet (2007-2010) var anormalt store (og derved kunne påvirke de gennemsnitlige estimater for meget). Dertil kommer, at papiret ser på en række lande med data helt tilbage til 1970. Hvis papiret og dets estimater står til troende, vil man efter en top i ejendomsmarkedet normalt kunne se følgende ske: