Forestil dig et drivhus på størrelse med 20 fodboldbaner, hvor der kan dyrkes velsmagende tomater året rundt. I Frövi, Sverige, står der et 100.000 m2 stort drivhus, der skal gøre netop dette.
På blot én kvadratmeter i dette drivhus plantes to frø. De spirer til 4 planter, og når de er klar til høst, giver de 80 kg tomater. Det betyder, at det enorme drivhus producerer 200-300 tons tomater per uge – hvilket svarer til 8.000.000 kg tomater om året.
I Sverige er der lige nu et mismatch mellem udbud og efterspørgsel på tomater. Om sommeren, når solen skinner, bugner hylderne med svenske tomater. Men når sommeren forsvinder, forsvinder de lokale tomater også, og importerede tomater tager over.
RegEnergy-projektet i Frövi ændrer dette billede. Med sine ideelle drivhusforhold kan de dyrke tomater, uanset årstiden. Med 8000 tons tomater produceret om året, vil drivhuset kunne levere tomater svarende til cirka 1/10 af Sveriges samlede forbrug.
Tomatdyrkningen i Frövi er en velplanlagt 12-måneders cyklus. Frøene købes fra en finsk planteopdrætter og dyrkes i 6 uger, før de flyttes ind i drivhusene.
Her vokser de hurtigt – 15-30 cm om ugen – og får 3 nye blade og en ny klase tomater hver uge. De vokser til 5 meters højde, guidet af reb fra loftet. Når planten når loftet, rykkes tomaterne klase for klase til siden, så planten kan fortsætte med at vokse – nu bare sidelæns. Når planten har 8 klaser, er den klar til høst.
Man kunne måske fristes til at tro, at det at dyrke tomater blot er at plante en tomat også vente på, at den kan høstes. Dette er dog langt fra tilfældet. Det kræver enorm forberedelse, og når de første tomater er klar til høst venter der en 40 ugers lang periode, hvor der kan høstes tomater ugentligt.
Dette ville ikke være muligt ud de dygtige ”growers”, der nøje sørger for, at planterne har de optimale betingelser for at trives. Du kan se og læse meget mere om en growers vigtige opgave i drivhuset via dette link.
At dyrke tomater lokalt er ikke bare godt for klimaet og sparer tusindvis af kilometers transport. Det giver også bedre tomater. Jo længere tid tomaterne får lov til at blive på planten, jo mere sukker opbygges der. Tomater til lang transport skal høstes før tid, og dermed mister de noget af smagen.
Tomaterne fra Frövi kan nydes af forbrugerne senest 24 timer efter høst. De er helt modne, fyldt med smag og klar til at blive et lækkert måltid.
Projektet i Frövi er et innovativt skridt for tomatproduktionen i Sverige, der giver svenskerne adgang til friske, lokale og velsmagende tomater året rundt.
Se de andre videoer her:
I 2030 estimeres det, at der vil tabes op imod 53% af Europas energiforbrug i form af overskudsvarme (https://www.whyenergyefficiency.com/solutions/allsolutions/the-worlds-largest-untapped-energy-source-excess-heat). Derudover er vandmangel og tørke et stadigt stigende problem i flere af de lande, hvor der i dag produceres for eksempel tomater. Det giver derfor mening at flytte produktionen tættere på forbrugeren.
Projektet i Frövi er blot det første projekt i Selected RegEnergy fonden. Fondens ambition er at etablere en række projekter, herunder drivhuse, hvor udnyttelsen af spildprodukter fra industriel produktion bruges til bæredygtig fødevare- og biomaterialeproduktion.
Få tilsendt en brochure med nøgletal og informationer om Selected RegEnergy fonden direkte i din indbakke
En investering i Selected RegEnergy-fonden er en langsigtet investering, hvor du som investor kan se frem til et gennemsnitligt årligt afkast på over 15%.
Selected RegEnergy fondens risikoklassificering er 6 ud af 7 i henhold til fondens Key Information Document (KID) og du kan læse dokumentet med central information på www.selectedgroup.dk
Få tilsendt en brochure med nøgletal og informationer om Selected RegEnergy fonden direkte i din indbakke
Tak for din interesse.
Vi sender brochuren med det samme, husk at tjekke dit spam-filter